Kén-hidrogén csökkentő rendszer

Kén-hidrogén csökkentő rendszer

Katalin Novum Kft. H2S csökkentő rendszer ismertetése

1. Bevezetés

A csatornahálózatokból, szennyvíztisztítókból kikerülő szagos gázkomponenseknek is kellemetlen hatása lehet a környezet lakóira, ez a jelenség a környező lakosságot elsődlegesen irritálja. Az utóbbi években az ilyen jellegű panaszok száma növekszik. Részben ez annak is a következménye, hogy megváltoztak a lakossági szokások (pl. tudatos vízfelhasználás), csatornahálózatok méretezésének nem megfelelősége, a tisztítókhoz közelebb kerültek a házak, lakások, de a lakosság környezetminőség igénye is növekedett. A csatornahálózatban jelenlevő, vagy abból a csatornaszemeknél, átemelőknél kikerülő szagos anyagok magában a szennyvízgyűjtő hálózatban keletkeznek. A probléma azoknak a légkörbe kerülése, amely azonban nehezen kerülhető el. Az ilyen anyagok keletkezését kell elsősorban meggátolni. A kénhidrogén emberre veszélyes mérgező gáz. A tüdőben bekötődhet az oxigén helyére, és ebből eredően károsodást okoz az emberi szervezetben. Az egészségügyi kockázatokon túl a vagyontárgyak élettartalmát is csökkenti azáltal, hogy a kénhidrogén részben a párával történő kapcsolatból eredően pedig kénessavat hozhat létre, mely felelős a korrózióért. A kénhidrogénnel terhelt átemelők élettartama 4-5 évre is csökkenhet. A korrózió nem csak a fém tárgyakat érinti, hanem a betont is lebontja. Egy-egy átemelő felújítása jelentős költséggel terheli a vagyontárgyak tulajdonosát. A megfelelő megoldás a megelőzés. A megfelelő adagolás technika kiépítése napjainkban elsődleges, hiszen célunk, hogy az eleveniszapos technológiát vegyszer túladagolásból eredő nitráttal ne terheljük, valamint a gazdaságosságot is szem előtt kell tartani. A nitrát oldatot adagoló állomás vezérlését távfelügyelettel irányítható, és az on-line H2S méréssel folyamatos kontrol alatt tartható. Ez lehetővé teszi, hogy mindig csak annyi nitrát kerüljön adagolásra, amennyi a telepre érkezés előtt a szennyvízben lebomlik. Az anaerob feltétel kialakulása azonban biztosan megakadályozásra kerüljön. A távfelügyelettel ellátott adagoló és on-line mérő állomásai alkalmasak akár egész regionális csatornarendszerek állapotának nyomon követésére, illetve a megfelelő, gazdaságos és pontos adagolási mennyiség beállítására. A folyamatos kontrol nélküli adagolási rendszerekhez képest napszakonkénti túladagolás elkerülhető, ezáltal akár jelentős vegyszer megtakarítás érhető el.

2. Részegységek bemutatása

2.1. Elektronika A kénhidrogén csökkentő rendszer alapja a saját fejlesztésű távfelügyeleti elektronika.

KHS_1

Az elektronika blokkdiagramja

KHS_22.2.On-line állomások

A távfelügyelettel ellátott on-line állomások lehetnek akár:

– mérő

– adagoló

– mérő/adagoló állomások.

Egy távfelügyeleti elektronika rugalmasan használható mind a három alkalmazáshoz.

2.2.1. Mérőállomás

Alap mérések:

– H2S gázkoncentráció 0-200 ppm

– Hőmérséklet 0-50°C tartományokban.

A megbízható mérés alapja a KN-H2S-200 távadó mely kimondottan szennyvízcsatornákban történő méréshez lett kifejlesztve. Így kibírja a rövidebb ideig tartó vízelöntést is

KHS_32.2.2. Adagoló állomás

– Vezérli az adagoló szivattyút vagy szivattyúkat.

– Érzékeli a szivattyúk hibajelét.

– Kiegészítő mérés lehet a vegyszertároló tartály szintmérése (%-os, vagy cm-es kijelzéssel)

Adagoló állomás egységei

KHS_42.2.3. Mérő/adagoló állomás

A mérő és az adagoló állomások együttes funkciója.

3. Kommunikáció

– A készülékek közötti kommunikáció alap esetben

– GSM hálózat GPRS kapcsolattal.

– Egyedi kérésre lehet az ügyfél által használt más kommunikáció is.

– Pl. URH rendszer

– A távfelügyelet illeszthető meglévő folyamatirányító szoftverekhez is.

– Pl. Vision, Scada

4. Kezelőfelület

Az eszközök mérési és adagolási eredménye a www.katalin-novum.hu weboldalon tekinthetők meg. A felhasználónévvel és jelszóval védett kezelőfelületre csak az arra jogosult felhasználók léphetnek be. A kezelőfelületen a mérési eredmények (H2S, Hőmérséklet és a tartályszint értékek) alapján állítható be az adagolószivattyúk teljesítménye is. A mérési és adagolási értékek grafikonon jeleníthetőek meg.

A grafikonok képei kinyomtathatóak. A mért értékek pedig .csw file formátumban elmenthetőek

KHS_5

 

KN H2S rendszer ismertető

Kénhidrogén csökk adatlap.pdf

Kénhidrogén csökkentés cikk.pdf

 

KN-H2S-200 kén-hidrogén távadó
A Katalin Novum Kft. kétvezetékes távadója alkalmas időszakos vízbemerítés esetén megvédeni az érzékelőt. Ezt a védelmet a távadóház speciális kialakítása biztosítja. Ezáltal jól alkalmazható szennyvízátemelő aknák kén-hidrogén koncentrációjának mérésére. Az erős korrozív környezeti hatások miatt a ház ellenálló műanyagból készül. Egyszerűen felszerelhető. A mérés alkalmazásához csak egy 4-20mA-es analóg jelkapcsolatra van szükség. Ez lehet PLC bemenet vagy hurokáram kijelző. A távadó egyszerűen kalibrálható csak egy mágneses eszközre pl. csavarhúzóra van szükség.

Kénhidrogén érzékelő beépítveKénhidrogén érzékelő

KN-H2S-200 Gáztávadó adatlap2015

KN-H2S-200 BG GSM rendszerű fedlapos kén-hidrogén távadó

A Katalin Novum speciális kialakítású távadója elérhető GSM mobil adatkommunikációra képes kivitelben is. Az árnyékolás elkerülése végett a távadót közvetlenül egy nagy terhelésre méretezett műanyag aknafedélre építjük és a GSM adót ellátni képes akkumulátorral szereljük fel.

KN-H2S-200-BG 013kKN-H2S-200-BG 011k